Månadens fotbollsförälder: Matilda Hahne Bergdahl, Kimstad GoIF

Matilda Hahne Bergdahl har varit fotbollsintresserad länge. Så småningom engagerade hon sig i sin dotters lag och sedan 2015 är hon sektionsledare, ett arbete som består av olika typer av arbetsuppgifter och utmaningar.

– Vi lägger ner ett enormt jobb på att skapa förutsättningar ute på landsbygden. I de yngre åldrarna har vi stora barngrupper och där måste vi jobba mer för att få föräldrar engagerade kring lagen. I de äldre lagen är nu fokus att få ungdomarna kvar som aktiva längre och jobba för att hitta samarbete med närliggande föreningar. Vi gör allt för att skapa ytor för att få plats vid vår anläggning Krokhagens IP under utomhussäsong och försöker få till dialog med kommunen om fler tider under vintersäsong inomhus. Vårt damlag är relativt nystartat och det är viktigt att det finns ett damlag för våra tjejer att se upp till och även möjlighet att vara kvar som aktiva. Vi har ett herrlag, de är en egen sektion. Men de är minst lika viktiga för våra killar och deras möjlighet till fortsatt aktivitet inom fotbollen.

Den viktigaste uppgiften för Matilda är att ge både ledare och spelare möjlighet att utvecklas.

– Vi måste ge våra barn och ungdomar förutsättningar att få en rolig och utmanande fotbollsupplevelse och samtidigt ge förutsättningar för våra ledare att utbilda sig och möta barnen och ungdomarna på den nivå de är.

För att vara sektionsledare måste man vara lyhörd och närvarande, tycker Matilda. Därför är hon ofta på plats på deras anläggning Krokhagens IP.

Jag försöker verkligen vara tillgänglig och öppen för dialog. Det gör jag genom att ofta vara på plats vid match och träning. Då kan jag prata med folk; föräldrar som tar en kaffe i kiosken, ledare som är på väg till bollförrådet och aktiva som kommer ner till träningen.

Matildas engagemang syns och hörs. “Matilda är en människa alla ser upp till. En förebild för dom yngsta som drömmer om att bli en fotbollsledare nån gång i framtiden. Alltid glad och positiv.” lyder en av hyllningarna som hon har fått på fotbollsforaldrar.se

– Jag känner mig oerhört tacksam för detta. Det tyder på att det man gör har betydelse och också uppskattas. Jag har läst igenom alla de hyllningar jag har fått och blir alldeles rörd! Jag har ett fantastiskt gäng runt om mig och vi hjälps åt att driva sektionen framåt.