Månadens fotbollsförälder september – Johanna Nordlander

Johanna Nordlander är en av dem som ofta syns på Sunds IF och Sunds Plus. När det bara fanns tre flickor som ville spela fotboll i dotterns årskull såg Johanna till att hitta fler från Nacksta. Laget är väl sammansvetsat och där finns mycket omtänksamhet. Men de unga flickorna har fått utstå en hel del. Då de flesta flickorna har invandrarbakgrund har föräldrar och tränare från andra lag inte dragit sig för att uppträda illa.

I Johanna Nordlanders nominering står det:

”Johanna jobbar stenhårt med allas lika värde både mellan barnen och även att föräldrarna ska respektera varandras barn och kulturer”.

Hur mycket tid tar ditt engagemang i Sunds IF och Sunds Plus?

Ha ha! Det blir väldigt mycket. På dagarna jobbar jag dessutom som integrationshandledare med ensamkommande flyktingbarn och tränar dem i fotboll också. Totalt blir det nog 3-4 träningar per vecka. Eftersom min äldsta son är diabetiker är jag även med på hans träningar. Det blir mycket men det är så roligt att se barnen utvecklas, även om det krockar ibland.

 

Är ni fler i lagen som hjälps åt?

Ja vi är tre som tränar flickorna, det är jag, Lennart och en pappa. Och vi hämtar barnen från olika ställen och skjutsar till träning och match. Men pojklaget har sju aktiva föräldrar, fem pappor och två mammor. Vi pratar mycket i föreningen om hur vi ska locka hit fler tjejer att bli aktiva fotbollsföräldrar. Men vi har inte lyckats ännu.

 

Hur gick det till när du samlade ihop ett nytt flicklag?

Tyvärr slutar flickor ofta i grupp, de drar med sig andra när de slutar. Plötsligt fanns det bara tre flickor som ville spela fotboll från vårt område. Med hjälp av vår förening och Lennart Lummi hittade vi tjejer i Nacksta som ville spela med oss.

 

Hur fungerar samspelet mellan barnen?

Det funkar hur bra som helst! I början var det gruppindelat men nu har vi spelat i ett år och alla tjejer är med varandra. Det är jätteroligt, mycket kramar, omtänksamhet och kärlek i laget.

 

Är det annorlunda att vara tränare till ett lag med barn som har invandrarbakgrund?

Framförallt möter vi mycket fördomar från andra tränare och föräldrar, många tror att flickorna är äldre än vad de är. Både vi vuxna och barnen får höra mycket tråkiga kommentarer. Till och med om att vissa har slöjor.

 

Hur hanterar du föräldrar som bär sig illa åt?

Vi har pratat med Medelpads fotbollsförbund om detta. Och vi har tagit upp det med de föreningar vars föräldrar inte har betett sig väl. När jag hör kommentarer så blir jag irriterad, som förälder ska man vara en förebild! Men vi kör på, vi ger inte upp!

 

Har du sett Fotbollsföräldrars talkshow med Tommys Team?

Ja, jag såg ”Sluta gapa börja heja!”. Den var jättebra för oss som verkligen har problem med föräldrar från andra lag. Det avsnittet delade jag.

 

Har du något råd att ge andra fotbollsföräldrar som tränar barn där många har invandrarbakgrund?

Ja, som förälder ska man tänka på att det är barn som spelar, heja på dem. Skrik inte eller prata inte om oväsentliga saker. Fokusera på matchen istället.

 

Är du med i något nätverk där du har utbyte av andra tränare?

Nej men jag vill gärna höra hur andra tränare har det, om de har tips och råd och hur de löser situationer. Vi är noga med att försöka skydda tjejerna. Fast i somras kom en förälder som stod och skrek att vi inte var värdiga vinnare. Och det hörde ju barnen.