Månadens Fotbollsförälder september: Lisa de Clercq

Den här månaden möter vi Lisa de Clercq – nybliven lagledare – som med ett enastående engagemang har fått fart på ett flicklag i IFK Uppsala. Lisa har verkligen gjort en resa i att starta ett fotbollslag och berättar här om sina upplevelser och allt hon lärt sig på vägen. Klart är att Lisa är en riktig doer som verkligen förtjänar att uppmärksammas!

Lisa är egenföretagare och mamma till dottern Joy, snart 7 år gammal. I våras ville Joy provspela och väl på plats hos IFK Uppsala fick Lisa nyheten att man hade en liten grupp tjejer som just startat ett lag.

Det var inte så bra organiserat i början och jag fick frågan av ordföranden om jag kunde hjälpa till, och det kunde jag väl göra. Sen kom det ut en nyhet på lagetsidan, ”Ny tränare – Lisa”, haha. Vi fick en kallelse också men det var bara jag som kom, så det var bara att köra!

Berätta om din första tid i klubben?

– Oj jag har fått ringa en miljard samtal, bara det att jag fick reda på att man skulle gå tränarutbildning C. Då det inte fanns någon som höll den i Uppland och jag ville lära mig ordentligt så ringde jag runt och nu är det bestämt att jag och några till ska gå den i höst. Det är ju en blandning av psykologi, pedagogik och träning och ska bli otroligt intressant!

Förutom att fixa matchställ och träningskläder har Lisa även köpt in träningsmaterial efter att ha hittat inspiration på egen hand.

– Jag hittade jättebra träningsfilmer på nätet som jag verkligen kan rekommendera – bland annat från FC Barcelonas och AC Milans träningar. Efter det har jag köpt in material som löpstegar och annat för att göra bra och roliga övningar.

Lisa har insett att det finns mycket att göra och ser även hur många andra jobbar ideellt inom fotbollen. Själv har hon hittat två fantastiska tjejer, Jovana och Johanna, som hjälper till med träningssysslan.

– Jag tror att det finns fler än man tror i sin närhet som är bra och både kan och vill hjälpa till, men ibland kanske de går under radarn. Det visade sig till exempel att Jovanas pappa redan var aktiv i klubben. Det gäller att hålla ögonen öppna om man vill rekrytera och hitta fler tränare!

Hur ser en vanlig vecka ut för dig?

– Som det har varit nu fixar jag med allt från medlemsregister, mailar aktiva och fixar så att ”idrott online” ska fungera. Det kommer hela tiden fler som vill spela och det är jättekul, nu är vi nästan 30 stycken. Då får man också tjata på klädleverantörer och tryckeriet, och administrera betalningar. Sen försöker jag ge tränarna stöd. Jag försöker fortfarande få koll på hur allt funkar så jag sitter ofta uppe supersent.

Avslutningsvis, vad har varit roligast med att ta hand om laget?

– Att se glädjen hos tjejerna och hur de utvecklas och att de börjar förstå att de är ett lag! Jag vill ju att de ska ha roligt, få gruppgemenskap och laganda. Att de känner att de gör något tillsammans. Och att de får träning så klart. Allt det ihop gör mig otroligt glad. Nu spelade vi den första cupen och det var jättekul att se dem tillsammans, att de känner att det blir på riktigt! Men vi kör året runt så jag tror att det blir fler roliga tillfällen framöver!