Månadens Fotbollsförälder augusti: Daniel Åberg

Det ska vara roligt att spela fotboll! Det tycker Daniel Åberg som blivit utsedd till månadens Fotbollsförälder för augusti. Att döma av nomineringarna så är det precis så det är när Daniel håller i träningarna. Glädje blev därför ledordet när vi fick en pratstund med en eldsjäl som är en engagerad ledare i både Jitex Mölndal BK och Fässbergs IF.

Kan du berätta lite om ditt engagemang inom ungdomsfotbollen?

– Jag är aktiv inom två klubbar. I Jitex Mölndal BK är jag tränare för flickor -03 där min dotter spelar och numera även vice ordförande och aktiv inom seniorfotbollen. Sedan tränar jag även Fässbergs IF pojkar -06 där sonen spelar. Engagemanget har väl alltid funnits där och tidigare var jag bland annat engagerad i Östers IF seniorfotboll, men de senaste 4-5 åren har det mest varit inom ungdomsfotbollen.

Vad tycker du utmärker en bra fotbollsledare?

– Det är väl främst konsten att försöka se alla hela tiden.

När man läser nomineringarna får man intrycket du är en riktig glädjespridare. Hur viktigt är det att skapa en god stämning i laget?

– Alla är överens om att glädje är det viktigaste vi har. Vi ska ha roligt tillsammans så att alla vill komma till träningarna, då tror vi att de fortsätter längre. Med fullt fokus på att ha roligt kan de även lära sig spela fotboll!

Och hur gör man då för att alla ska vara på gott humör?

– Det handlar om att alla får synas och att uppmärksamma alla. Ett mål är att hinna säga namnet på alla på träningen, på så sätt blir alla sedda och det blir oftast roligt. Sedan är alla olika, en del gillar tävling och andra inte. Därför försöker vi få in många lekmoment och göra saker på olika sätt som passar alla.

Vad är det främsta som du vill att ungdomarna ska få ut av fotbollen?

– Lagspelet! Att de lär sig ta hänsyn till varandra och att de respekterar varandra och skaffar vänner för livet.

Avslutningsvis, vad tycker du själv är roligast med att träna ett fotbollslag?

– Glädjen att få se dem när de utvecklas och när de skrattar, att få utvecklas och skratta tillsammans! Den värmen, och att se att de vågar!