Månadens Fotbollsförälder: Anna Henriksson, FBK Karlstad

Vi säger stort grattis till Anna Henriksson, mellanstadielärare i Karlstad som i mer än 20 år engagerat sig som ledare och tränare för olika lag. Anna, som fått flera nomineringar på fotbollsföräldrar.se har genom sitt ledarskap inspirerat flera tjejer att själva leda och träna inom idrotten. Vi tog ett snack med Anna för att höra om hennes historia!   

Berätta om ditt liv som Fotbollsförälder Anna!

– Jag spelade själv tills jag var 30, då var min äldsta dotter 6 år och ville börja spela fotboll. Då jag bor i ett mångkulturellt område så valde jag att starta upp ett flicklag – IFK Kronoparken – där alla var välkomna! Det blev en riktigt skön mix av tjejer med olika bakgrunder. Jag hade dem tills de gick ut gymnasiet för några år sen och idag har fler av dem själva blivit ledare eller tränare. 

Vilka värderingar har du haft som ledare? 

– Mitt motto har alltid varit “Alla får vara med”. I och med att jag jobbat med barn och ungdomar där många kommer från en kultur där idrotten inte har samma plats som i Sverige har jag fått chansen att även vara med och påverka och lära många föräldrar om hur föreningslivet fungerar. Jag kommer ihåg när jag hade tränat mitt flicklag i några år, då var det några föräldrar som blev helt chockade när de fick höra att jag gjorde detta idéellt utan betalning. Under mina år som ledare och tränare har jag verkligen insett att idrotten är helt oustandning när det kommer till integrering!

Vad har gett dig mest glädje och energi?

– Tjejerna själva! Efter en jobbig dag med jobb, regn och rusk gav de mig alltid energi och glädje. Och de har lärt mig så otroligt mycket. Innan jag började som ledare hade jag kanske lite stereotypa bilder av hur folk från olika kulturer är. Men idag vet jag att det spelar ingen som helst roll varifrån man kommer. Alla är unika som människor! Än idag har jag kontakt med tjejerna, igår när jag lagt mig fick jag ett sms från Chinoor som nominerat mig, hon undrade om det hette “svensklärare” eller “svenskalärare”. Det är fint att tjejerna fortfarande vänder sig till mig om de funderar över något!

Vad gör du idag?

– När mina tjejer tog studenten tog jag en liten paus från tränarjobbet och ägnade mycket tid åt mig själv och egen träning. Men för en tid sen fick jag suget tillbaka och är nu assisterande tränare till ett P13-lag här i Karlskrona, FBK Karlstad!

Har du något tips till människor som funderar på att bli ledare eller tränare?

Var inte så rädda! Man behöver inte ha så himla stora fotbollskunskaper, och var gärna flera som hjälper varandra. Många tror att det ska ta mycket tid, och visst, en del tid tar det, men man får så otroligt mycket glädje tillbaka! Och till alla som redan är tränare skulle jag vilja säga att ni gör ett otroligt jobb, glöm aldrig bort att ni skapar en glädje- och meningsfull sysselsättning för massor av barn och ungdomar!