Månadens fotbollsförälder – Lisa Hjälm

Jag har alltid spelat fotboll, jag började när jag var fem. När jag fick egna barn började jag träna ett lag i fotbollsskolan här i Gnesta, berättar Lisa.

Hur en typisk ”fotbollsdag” ser ut kan hon inte riktigt förklara, för i Lisas kalender är varje dag en fotbollsdag. Hon lägger uppskattningsvis 3-4 timmar per dag på fotbollen, dels i rollen som tränare och dels som målvakt i Gnesta FF:s A-lag.

Jag gör allt möjligt. Först kör jag träning med laget, flickor födda -05/07, och sen tränar jag själv. Jag har också börjat försöka få in mer fotboll på skolans fritids, där jag jobbar, säger Lisa.

Att välja ut vad som är roligast med fotbollsengagemanget är inte lätt, men att arbetet med barn och unga ger något extra är tydligt.

Det är riktigt härligt att se barn utvecklas, från att vara blyga och aldrig ha rört en boll till att våga passa och gå in i närkamp.

Lisa har själv haft flera ”eldsjälar”, både tidigare i livet och i sitt nuvarande lag, som betytt mycket för hennes egen utveckling. Bland de viktigaste egenskaperna hos en fotbollsförälder nämner Lisa öppenhet och en välkomnande inställning – särskilt mot de som kanske inte alltid känt sig välkomna.

Vi tar emot alla barn, oavsett om de till exempel har en funktionsnedsättning. En del utagerande barn, med ADHD eller liknande, blir avvisade av en del klubbar. Jag tycker att alla som vill har rätt att få vara med och spela fotboll, säger Lisa.

 Som tränare försöker Lisa vara så inkluderande som möjligt och se till att alla vågar ta plats.

Om nån är blyg eller inte vågar brukar jag ta det lugnt, sätta mig bredvid och prata, försöka skapa en känsla av ”kom, vi gör det här tillsammans”. Det viktigaste är att barn inte spelar av plikt, utan för att de genuint känner glädje och att de har en plats i laget, avslutar Lisa.