Månadens fotbollsförälder – Leo Bernava

Jag älskar fotboll och har spelat i hela mitt liv, berättar Leo. När min egen son ville börja spela för ett drygt år sen märkte jag att det inte bara var för vem som helst att börja i en klubb. Har man inte börjat innan 6-7 års ålder kan det vara svårt att hitta ett lag som vill ta in en.

Så Leo tog saken i egna händer, och startade ett lag för pojkar födda ’05 i Södertälje FK – ett lag där alla är välkomna.

När jag började bestod laget av typ fem ungar som mest lekte runt. Nu är vi uppe i nästan 60 killar som alla älskar fotboll.

Leo är ledare för både ett lag på 20 barn och en grupp med ett 40-tal nybörjare.

Det kan trilla in 9-10-åringar som aldrig spelat fotboll förut. Nu får de en chans.

Mottot ”Alla är välkomna” är något som Leo återkommer till flera gånger. Det är viktigt, menar Leo, både på planen och utanför, och det gäller inte bara ålder.

Verkar man i ett område med en stor blandning av olika religioner, kulturer och samhällsklasser är det viktigt att visa att alla är lika värda, och där är fotboll ett jättebra verktyg. Alla spelar på lika villkor, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån så kan man mötas på planen.

Leo jobbar med kundvård på ett bredbandsföretag i Södertälje, och tack vare en förstående och lokalt engagerad arbetsgivare får han ihop heltidsjobb, 3-4 träningar och minst 1-2 matcher i veckan. Dessutom försöker Leo se till att hitta på saker med ”sina killar” även utanför planen, till exempel gå på matcher, för att svetsa samman gruppen.

Gemenskap och laganda är viktigt genom hela livet, inte bara inom fotboll, säger Leo.

Leo är noga med att påpeka att han har stort stöd från många andra ”fotbollsföräldrar” i klubben. En bra fotbollsförälder ska stötta och föregå med gott exempel. Även om det finns många eldsjälar så behövs det alltid fler, menar Leo.

Vi testar att låta föräldrar till nybörjarna vara delaktiga i träningen. Många föräldrar är ju också nybörjare i den här världen. Vi hoppas att det kan bli som en inkörsport för dem också.

Som medlem i Södertälje FKs ungdomskommitté arbetar Leo för att både ledare och föräldrar vet vad de ska göra och hur de ska agera gentemot de unga i klubben.

Jag älskar fotboll, och fotboll kan jag. Man måste hjälpa till i samhället med det man kan. Den stora glädjen för mig är att se skillnaden som har blivit under året för de som är med i laget. De lär sig respekt, laganda och att lyssna.

Även om det viktigaste inte är att vinna så medger Leo att det känns stort att de som för ett år sen ratades av andra klubbar för att de var för gamla nu möter och slår jämnåriga lag i just de klubbarna. Arbetet med laganda och spelglädje har gett resultat.

Det är aldrig för sent att börja med något man har passion för.